Alternatief voor ‘Beschikking geen loonheffingen’ en ‘Verklaring Arbeidsrelatie’

Bron: De Belastingdienst 21-04-2015 en 06-07-2015

Verschillende organisaties, waaronder VNO-NCW, zzp-organisaties en vakbonden, hebben samen met het kabinet aan een alternatief voor de ‘Beschikking geen loonheffingen’ en de ‘Verklaring Arbeidsrelatie’ gewerkt. Hiervoor moet het wetsvoorstel waarmee de ‘Verklaring arbeidsrelatie’ wordt vervangen door de ‘Beschikking geen loonheffingen’, aangepast worden. Dat schrijft staatssecretaris Wiebes in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens de brief van de staatssecretaris worden met dit alternatief:

  • zzp’ers niet onnodig belast met papierwerk
  • de administratieve lasten en de uitvoeringskosten verlaagd
  • de voorwaarden voor het werken buiten dienstbetrekking helderder voor zowel opdrachtgever én opdrachtnemer
  • opdrachtnemer en –gever niet beperkt in hun keuzevrijheden

Voorbeeldovereenkomsten

Nieuw in dit alternatief is de voorbeeldovereenkomst per sector: opdrachtnemers die werken op grond van zo’n overeenkomst, zijn niet in dienst van de opdrachtgever. De opdrachtgever hoeft voor hen dus geen loonheffingen in te houden en te betalen, zolang de opdrachtnemers volgens de overeenkomst werken. De voorbeeldovereenkomsten worden opgesteld door de belangenorganisaties van de opdrachtgevers én opdrachtnemers en vervolgens beoordeeld door de Belastingdienst. De overeenkomst zegt niets over de inkomsten van de opdrachtnemer.

Individuele overeenkomsten

Ook individuele overeenkomsten tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen straks worden beoordeeld door de Belastingdienst. Wij geven vervolgens uitsluitsel of de opdrachtgever loonheffingen moet inhouden en betalen. De opdrachtnemer moet wel volgens de overeenkomst werken.

Alternatief VAR goedgekeurd: overeenkomsten voorleggen nu al mogelijk

06-07-2015

De Tweede Kamer is akkoord met het wetsvoorstel voor een alternatief voor de VAR. Als de Eerste Kamer na het zomerreces ook akkoord gaat, verdwijnt de VAR per 2016.

In plaats daarvan kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemers overeenkomsten aan ons voorleggen, die de belastingdienst vervolgens beoordeeld. Overeenkomsten op grond waarvan een opdrachtgever geen loonheffingen hoeft in te houden, kan de belastingdienst als voorbeeldovereenkomst op hun internetsite publiceren.

De belastingdienst wil dit najaar al zo veel mogelijk voorbeeldovereenkomsten publiceren. Andere opdrachtgevers en opdrachtnemers kunnen daar dan gebruik van maken. Daarom kunt u nu al overeenkomsten aan de belastingdienst voorleggen. Wie een overeenkomst kan voorleggen en hoe, leest u bij Overeenkomsten voorleggen.

 

(Dit artikel is overgenomen van http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/201504021_alternatief_voor_beschikking_geen+loonheffingen_en_var)

Geplaatst in Algemeen en getagd met , , .