Wat is IBM Notes

IBM Notes is de client van de client-server groupware-toepassing gemaakt in 1989 door het bedrijf Lotus Development Corporation in samenwerking met Iris Associates waar in de tijd Ray Ozzie de eigenaar van was.
In 1995 werd Lotus gekocht door IBM en omgedoopt in de Lotus Development afdeling van IBM, tegenwoordig onderdeel van de IBM Software Group.

Tot begin 2013 was IBM Notes bekend onder de naam Lotus Notes.
De producten hadden soms de naam Lotus nog, bijvoorbeeld IBM Lotus Domino, maar in maart 2013 heeft IBM de naam Lotus laten vervallen.

Eind december 2018 is bekend gemaakt dat IBM een aantal producten, waar onder IBM Notes, verkocht heeft aan het Indiase HCL Technologies.

Notes is vooral bekend als e-mail programma, en wordt daarom vaak in één adem genoemd met Microsoft Outlook.
Dit is niet helemaal terecht omdat Notes in combinatie met de krachtige server, Domino genaamd, veel meer kan dan alleen mail verwerken.
Met Domino en Notes halen bedrijven een compleet samenwerkingsplatform in huis met een zeer lage Total Cost of Ownership.

De Notes client software is beschikbaar voor Linux, MacOS en natuurlijk MicroSoft Windows.
De software kan geïsoleerd gebruikt worden, maar meestal in combinatie met de Domino server.
Voor ontwikkelaars van Notes applicaties is er een gratis op Eclipse gebaseerde versie van Notes beschikbaar, de Domino Designer.

Domino is dus de server software en draait op Windows, Linux, IBM iSeries, IBM zSeries en diverse Unix-varianten.

Wat kunnen Domino en Notes?

Mail

Domino is onbetwistbaar een eersteklas mail server. De server ondersteunt IMAP, POP3, SMTP en Notes Mail.
Notes is de mail client software, maar de mail kan ook gelezen worden via een webbrowser of een mail client die IMAP of POP3 ondersteunt.
Als mail server is Domino een goed alternatief voor Microsoft Exchange.

Agenda

De Notes client kunt u gebruiken als agendabeheersysteem, vergelijkbaar met Microsoft Outlook.
De Domino server zorgt ervoor dat u uw agenda kunt uitwisselen met collega’s en vergaderingen kunt plannen, zalen kunt reserveren, taken kunt delegeren.

GroupWare

IBM is de ‘uitvinder’ van GroupWare, software die teams helpt om efficiënter samen te werken. IBM bood organisaties al een ‘Intranet’ voor die term uitgevonden was.
Met de Notes client kunnen bijgeleverde toepassingen snel geïmplementeerd worden (discussieforums, blogs, documentenbeheer, groep samenwerking enzovoort.
Eindgebruikers kunnen eenvoudig eigen toepassingen bouwen (indien toegestaan door de beheerder), maar met het voordeel dat de software via de server door iedereen kan gebruikt worden.

(Web) Applicatie Server

De Domino server biedt een volwaardige programmeeromgeving (LotusScript of Java) om toepassingen te bouwen die draaien in de Notes client of in een webbrowser.
Ook is er een groot aanbod aan software, waarvan ook open source, verkrijgbaar voor Notes. Tevens zijn er diverse koppelingen denkbaar met andere systemen en databases.

Traveler

Als er in combinatie met de Domino server ook nog eens Traveler geïnstalleerd is (gratis voor Domino gebruikers), kunnen berichten, agenda afspraken en taken, ook met Apple iOS, Android,  en Windows Phone gesynchroniseerd worden.

Geplaatst in Beheer, Domino, Notes en getagd met , , , , , , , , , , .